pátek 9. května 2014 |

Slovinsko 2014 - Den 3.

     Dnešní den začíná přesně opačně než včerejší. Když nás budík tahá z postele je venku šedivo, zataženo a fouká. Jak milé překvapení nás čeká po snídani, když vykoukneme ven a tam modrá obloha, neuvěřitelná dohlednost a hřejivé slunce.



     Dnešní den je odpočinkový a na plánu jsou víceméně turistické atrakce v okolí. Začínáme cestou kolem Bohinjského jezera, které je usazeno uprostřed vysokých hor. Voda v něm je neuvěřitelně čistá a průzračná, v jezeru se hemží nespočet ryb. Ale ono se to nedá moc popsat, to se musí vidět.





     Podél vody směřujeme na první dnešní cíl, kterým je lanovka na kopec Vogel, odkud má být nádherný výhled na celé Bohinjské jezero a blízké okolí. Bohužel, z důvodu údržby zavřeno. Pokračujeme proto dál, k další místní zajímavosti - vodopádům Savica. U parkoviště si dáváme malé občerstvení a po krátké domluvě s obsluhou zde necháváme bundy a helmy, abychom mohli jít nalehko. K vodopádům vede dvacetiminutové stoupání po schodech. Ale stojí to za to.



     Po nabažení se pohledem na masu vody řítící se po skalnatých stupních scházíme dolů zpět k parkovišti. Dáváme si výbornou polévku a vyrážíme zpět po stejné cestě, po které jsme ráno přijeli. Jen v Bohinjské Bistrici pokračujeme rovně směrem k Bledskému Jezeru. To je druhé obrovské jezero uprostřed hor. Toto se navíc pyšní malým ostrůvkem, na kterém je známý kostel. Na ten nás převáží tradiční místní lodička poháněná pouze pádly a lidskou silou. Opět je na co se dívat a tak téměř půlhodinová plavba utíká velmi rychle.




     A to bylo dnes vše. Ještě jsme chtěli zavítat do soutěsky Vintgar, kde se po visutých chodníčcích procházíte nad divokou řekou, ale z důvodu nedávné kalamity je cesta uzavřena. Snad někdy příště. Sedáme tedy opět na Barborku a vracíme se zpět do Staré Fužiny. Tentokrát vyhlídkovou cestou v kopcích.

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...

krásné fotečky :-)

Ivan řekl(a)...

Nádhera, umíš člověka namlsat :-)

Anonymní řekl(a)...

Krásné povídání, krásné fotky. Před Majkou poklona! Jen mám pocit, že to berete jako odtučňovací kůru a vytřepáváte poslední zbytky tepla z předchozí krajiny. Tož vydržte! Jezděte, pište a foťte. Jo, a občas se taky trošku najezte. Těšíme se, až dorazíte. Dorek

Dromedar800 řekl(a)...

Děkujeme moc za podporu a pochvalu. Majka je opravdu šikulka a fotí jak zběsilá. Krom toho nám zatím neuvěřitelně vychází počasí a místní krajina je tak úžasná, že to z těch fotek musí sálat ven. Slovinsko je přenádherná země, úžasní lidé a výborná kuchyně. Ideální kombinace pro dovolenou.

Okomentovat